• De Binnenveldse Hooilanden

  Boeren, natuurliefhebbers, terreinbeheerders en overheden werken samen aan de Binnenveldse Hooilanden: een nieuw natuurgebied waar straks veel bijzondere plant- en diersoorten te zien zijn én waar boeren een groot deel van het beheer van het gebied voor hun rekening nemen.

 • Natuurbeheer met een agrarische blik

  De Binnenveldse Hooilanden worden gerealiseerd in het gebied tussen Wageningen, Ede, Veenendaal en Rhenen, dat deel uitmaakt van het Binnenveld. Door de realisatie van de Binnenveldse Hooilanden werken wij aan een biodivers en veerkrachtig natuurgebied. Liefde voor de natuur staat centraal en de realiteit en kennis van agrarische bedrijfsvoering speelt een sleutelrol in het beheer.

  De grootste werkzaamheden in de aanleg zijn gedaan, het gebied begint de vorm aan te nemen zoals is beoogd, de boeren kunnen starten met het onderhoud.

  Fase 1. Oriëntatie en plan

  We zijn bezig met het maken van plannen om onze doelen op het gebied van natuurbeheer te kunnen realiseren. Deze fase vormt de basis voor de nieuwe natuur in het Binnenveld.

  Fase 2. Realisatie

  In deze fase beginnen we met het echte werk! Er worden gronden afgegraven en het natuurgebied de Binnenveldse Hooilanden wordt ingericht. Het gebied wordt omgevormd naar robuuste natuur.

  Fase 3. Beheer en onderhoud

  Hier genieten we van de mooie uitzichten, unieke diersoorten en kleurrijke planten en bloemen. We zorgen ervoor dat het gebied optimaal kan groeien en bloeien.
 • Het bestuur

  Rob den Hollander

  Secretaris

  (In het dagelijks leven directeur Bedrijven bij Rabobank Vallei & Rijn)

  "Met mijn vrouw en drie zonen woon ik aan de rand van het Binnenveld. De aanleg van het nieuwe natuurgebied in ‘mijn achtertuin’ vind ik prachtig om te zien. Na de oplevering ervan kunnen we hier wandelen en fietsen in de bloeiende natuur, daarom vind ik het mooi om via de Coöperatie Binnenveldse Hooilanden betrokken te zijn bij het project. De Coöperatie behartigt met name de belangen van de boeren die delen van het natuurgebied gaan beheren. Samen met hen zoeken naar de optimale situatie, waar natuurontwikkeling en agrarisch ondernemen hand in hand gaan, vind ik een mooie uitdaging."

  Koert Verkerk

  Algemeen bestuurslid, Communicatie

  (In het dagelijks leven Manager Public Affairs bij FrieslandCampina)

  "Vanuit mijn achtergrond en werk voel ik me nauw verbonden met de agrarische sector. Ik besef dat de boeren in het Binnenveld het niet altijd makkelijk hebben: het runnen van een boerenbedrijf is echt ingewikkeld. Met deze coöperatie hoop ik de boeren in het Binnenveld te kunnen helpen door de natuuropgave in het gebied te laten integreren in hun bedrijfsvoering. Ook hoop ik met de Coöperatie te kunnen bijdragen aan wederzijds begrip tussen natuur en landbouw. Dit wil ik doen te laten zien dat economie en ecologie prima samen kunnen gaan wanneer er niet te strikt gedacht wordt vanuit het eigen kader."

  Reijer Jochemsen

  Voorzitter

  (Voormalig natuurkundig onderzoeker)

  "Jarenlang was ik als natuurkundig onderzoeker werkzaam voor diverse universiteiten. Nu ben ik gepensioneerd en zet ik me in voor de Coöperatie. Ik woon in het Binnenveld/de Kraats en geniet dagelijks van de prachtige omgeving. Door de boeren in het gebied, mijn buren, ben ik gevraagd om deel te nemen aan dit project. Ik neem deel aan het overleg om samen met andere partijen de Binnenveldse Hooilanden te kopen en te beheren, zodat lokale boeren betrokken kunnen blijven bij het gebied waar ze al zo lang leven en werken. Door mijn werk voor het bestuur lever ik daar met plezier een bijdrage aan."

  Kees van Steenbergen

  Algemeen bestuurslid

  (Voormalig boer in het Binnenveld)

  "Sinds een paar jaar ben ik gestopt met actief boeren. Ik had een gemengd bedrijf met pluimvee en melkvee. Ik heb jarenlang mijn koeien gemolken in de Veenkampen waar nu de Kromme Eem loopt.

  Momenteel heb ik alleen nog wat vleesvee en schapen. Ik ben geboren op de plek waar ik nog steeds woon, aan de rand van de Binnenveldse Hooilanden, en hoop nog jaren te mogen genieten van het uitzicht over het natuurgebied en de Grebbeberg.

  Ik hoop als bestuurslid van de coöperatie mijn steentje bij te kunnen dragen aan de contacten tussen alle betrokkenen - boeren en natuurbeheerders - in het bewerken en beheren van dit nieuwe natuurgebied."

  Kees Jochemsen

  Penningmeester

  (In het dagelijks leven dealermanager bij ForFarmers)

  "Ik ben geboren in de Kraats, vroeger ging ons gezin’s zomers in het Binnenveld de koeien melken. Toen ik 10 jaar was, heb ik daar met de hand leren melken. Ik voel mij dus sterk verbonden met dit mooie gebied en wil graag een bijdrage leveren aan de Binnenveldse Hooilanden. Hierbij vind ik het belangrijk dat goed wordt omgegaan met de belangen van álle betrokkenen. Vanuit de Coöperatie hopen wij de boeren een rol te geven in het beheer en te werken aan natuurontwikkeling. Tijdens het melken als klein jongetje zag ik hier veel kieviten en grutto’s, die hoop ik straks in de Binnenveldse Hooilanden weer aan te treffen, net zoals vroeger."

 • Meer informatie

  Wat wil je weten? Laat een berichtje achter.

  secretariaat
  Egelsteeg 8
  6708 PL Wageningen
  All Posts
  ×
  ×
  fsdfsdf