Return to site

Vrijwilligers trekken Jacobskruiskruid

 Vrijwilligers van de Stichting Mooi Binnenveld hebben afgelopen week een flinke berg Jacobs kruiskruid verwijdert.   

Alle delen van deze plant zijn giftig voor de meeste zoogdieren, inclusiefde mens. De bloemen bevatten tweemaal zoveel gif als de bladeren. In de plant zijn pyrolizidine alkaloïden aanwezig in niet-giftige vorm, pas als de plant wordt opgegeten worden deze in de darm omgezet giftige vrije alkaloïden. Deze tasten de lever aan, kleine bloedvaten raken erdoor verstopt. Voor vergiftiging door Jacobskruiskruid is geen geneesmiddel. Dieren worden meestal pas na maanden of jaren ziek, omdat het gif zich langzaam in de lever ophoopt. 

Dieren eten deze planten niet, als ze in het veld staan. In het hooi en het kuilvoer herkennen ze het echter niet en worden de giftige stoffen niet afgebroken. 

Omdat Jacobskruiskruid zich enorm kan uitzaaien is het voor de boeren van belang dat het zo min mogelijk in de omgeving voorkomt en het niet in het maaisel terecht komt dat uit het natuurgebied wordt gehaald.

In de ochtend werd vooral de (riet)percelen rond het meteo veld getrokken en goed schoongemaakt. In de middag werd de Veensteeg onder handen genomen: vanaf de Werftweg tot 200m voorbij de Nieuwe Steeg werden vrijgemaakt. Ook werden de meest in het oog springende jacobskruiskruid-planten verwijderd uit de aanliggende percelen van Staatbosbeheer en Mooi Binnenveld. Rond de Snip werd het wandelpad ook schoongemaakt. 

De coöperaties dankt alle vrijwilligers voor hun inzet! 

DE Ochtendploeg

De Ochtendploeg: Chris Bosch; AloysLorkeers; Nynke Groendijk; Henk van Reuler; Gert Kaasschieter en Driek Enserink (niet op de foto)

broken image

De Middagploeg: Willem Heemskerk; HuubLöffler; Frits Nieuwenhuizen; Ina van Keulen (niet op de foto) en Driek Enserink.