Return to site

Monument veeneiken is klaar

Meteen al bij het opgaan van de Veensteeg vanuit Wageningen is het aan de horizon te zien. Een geheimzinnig kunstwerk van grillige boomstronken in een boog geplaatst aan de Grift in ‘t Binnenveld. De eerder aldaar gevonden Veeneiken vormen naar een idee van kunstenaar Bertus Haverkort uit Rhenen een bijna mythisch monument.

 

De zeven veeneiken staan na 7000 jaar horizontaal gelegen te hebben nu weer verticaal tussen Kromme Eem en Grift. De eiken hebben een aanzienlijk deel van de geschiedenis van de Kromme Eem meegemaakt, die stroomde hier namelijk al sinds het einde van de laatste ijstijd, 11700 jaar geleden. De oudste boomstammen zijn via jaarringen en C14 analyses gedateerd tussen 5009 en 4994 voor Christus. Een uitgebreid artikel over het belang van deze eiken voor de boomtijdkunde is geplaatst in het tijdschrift van de Historische Vereniging Oud Wageningen.

Het monument heeft de nodige symboliek. Zo staan de 7 eiken voor de 7 millennia die de bomen oud zijn en symboliseert de boog de Kromme Eem.  Het staat ook voor de geschiedenis van het Binnenveld met zijn recente nieuwe wending.

 

Hoewel niet speciaal geprepareerd staan de bomen stevig in een metalen skelet dat gegoten is in beton, dus die staan er nog wel even. De spanbanden gaan weg als t cement is uitgehard.

Het kunstwerk is van dichterbij te zien langs het wandelpad tussen Koekoeksbloempad bij de fietsbrug en het kruispunt Veensteeg/Nieuwe Steeg (knooppunt 13).

Het Waterschap Vallei en Veluwe overziet de aanleg van het monument als een van de laatste acties van het uitvoeren van het inrichtingsplan voor de Binnenveldse Hooilanden.

Zie ook eerder bericht van 12 oktober 2019 op deze website: Opmerkelijke vondst in De Binnenveldse Hooilanden.

Ook De Gelderlander van 17 oktober 2019 en 3 april 2021

Verder: Prehistorische eiken uit de Binnenveldse Hooilanden blijken belangrijk. Door Jos Bazelmans, Petra Doeve en Esther Jansma. Jaargang 49, nummer 1, maart 2021. Tijdschrift van de Historische Vereniging Oud Wageningen.