Return to site

Demodag Bokashi maken

In het natuurgebied hebben we in augustus al de eerste 200 m³ maaisel van ons eigen gedeelte tot bokashi te verwerkt. Op deze manier proberen we ons maaisel duurzaam te verwerken. De kuil in de afbeelding is langs de veensteeg te vinden. Op woensdag 28 september gaan we het maaisel (naar schatting zon 400 m³ ) uit het gedeelte van de stichting mooi binnenveld inkuilen. Inmiddels is het het derde jaar dat we dit doen. In de eerste twee jaren stonden we voor de uitdagingen: te grove delen (riet) die niet goed fermenteerden, wisselende hoeveelheden en een wisselende kwaliteit van het maaisel. Maar al doende leert men! We onderzoeken nu hoe ze kosten kunnen besparen (bokashi maken is geen goedkope aangelegenheid) en nieuwe afzetkanalen voor hun bokashi kunnen aanwenden.

Pieter Struyk van het Louis Bolk Instituut zal op 28 september vertellen over het onderzoek dat binnen de Regio Deal Foodvalley op dit thema plaatsvindt en laat tussentijdse resultaten zien. Zo is gekeken naar de analyses van de kuilen, opbrengsten en het organische stofgehalte van de bodem. De boeren demonstreren hoe ze het maaisel bijeen brengen, bacteriën en steenmeel toevoegen en inkuilen. Ook hoort u van hen hoe dit product hen tot nu toe bevalt. Binnen de Regio Deal Foodvalley is dit de laatste keer dat we samen deze kuil maken. Dus grijp je kans en kom kijken!

Wat:  demonstratie en ervaringen Bokashi maken
Voor wie: boeren, burgers, buitenlui en belangstellenden
Wanneer: woensdag 28 september 2022
Hoe laat: 09:30 inloop, start 10 uur tot 12:00 uur
Waar:  De Hooilanden, Slagsteeg 20, 6721 NR Bennekom

aanmelden kan via de website: https://boeraanhetroer.nl/demobokashi/

maar u kunt natuurlijk ook gewoon een kijkje komen nemen bij de werkzaamheden aan de veensteeg een paar honderd meter ten noorden van de T splisting met de nieuwe steeg. We zijn de hele dag bezig!