Return to site

Première film Hooiland


Op zondagmiddag 19 november 2023 gaat de film ‘Hooiland’ in première in het Heerenstraat Theater
in Wageningen. "Hooiland" is een film over de ontwikkeling van nieuwe natuur in het Binnenveld. Het is de nieuwste natuurdocumentaire van Luc Enting, Melchert Meijer zu Schlochtern en Harald van de Sanden. Luc en Melchert wonen vlak bij het gebied en hebben de ontwikkeling daar de afgelopen vijf jaar intensief kunnen volgen.
Het Binnenveld is een landbouwgebied tussen Wageningen, Ede, Veenendaal en Rhenen waarvan grote delen sinds 2018 opnieuw zijn ingericht als natuurgebied.  Het gebied was door haar bijzondere ligging ooit het meest bloem- en vlinderrijke gebied van Nederland, maar door de modernisering van de landbouw veranderde de weilanden in grote eenvormige grasvlakten met weinig biodiversiteit.
Gezamenlijke inspanning

Door de bijzondere samenwerking van boeren, burgers, Staatsbosbeheer en overheden is een plan ontstaan voor het terugbrengen van de bijzondere oorspronkelijke hooilanden. In de periode 2018-2022 is devoedselrijke toplaag van een groot deel van ca. 350 ha aaneengesloten grasland afgegraven. Ook is een deel van de oorspronkelijke Kromme Eem hersteld. Zo is er een aangesloten natuurgebied ontstaan van ca. 530 ha. De natuur krijgt nu de kans om opnieuw te beginnen.

De film Hooiland
De film begint met een historisch perspectief over het ontstaan van de oude hooilanden na de veenontginningen. Hierin zitten unieke beelden uit de archieven van lokale historische verenigingen. Aan het woord komt een96-jarige voormalige boerenknecht die hier in de 2e wereldoorlog nog met de
zeis de hooilanden heeft gemaaid. Hij vertelt hoe ongerept en mooi het gebied 80 jaar geleden was. Een ecoloog laat zien hoe het gebied tegenwoordig wordt beheerd en welke resultaten dat oplevert. En ook een lokale biologische melkveehouder geeft zijn visie op de Binnenveldse Hooilanden waar hij zelf eenstuk van beheert.
De film laat zien hoe een kale afgegraven vlakte in luttele jaren kan veranderen in een botanische schatkamer vol leven. Het toont hoe veerkrachtig natuur kan zijn en hoe, door het creëren van de juiste omstandigheden, allerlei dieren, bloemen en insecten weer terugkeren in het hooiland. Toch zal het nog wel vele jaren duren voordat de blauwgraslanden en dotterbloem hooilanden van weleer
zijn teruggekeerd.

Speciale voorstellingen
De film Hooiland duurt 50 minuten en gaat zondag 19 november in première in het Heerenstraat Theater in Wageningen. De film zal daar vanaf 19 november dagelijks te zien zijn. Op 19 november 16.00 uur en op 27 november 19.30 uur zijn er 2 speciale voorstellingen die voor iedereen toegankelijk
zijn, waarbij de filmmakers en Stichting Mooi Binnenveld een korte uitleg verzorgen (mede namens Staatsbosbeheer en de Coöperatie Binnenveldse Hooilanden). Op 14 januari 2024 19.25 uur NPO2 wordt de film door BNNVARA ook uitgezonden op televisie.
Trailervan de film: Trailer Hooiland - YouTube
Voor meer informatie over de film: www.hooilanddefilm.nl 
Persfoto’s: www.zandman.tv/hooiland/persfotos/ 
Voor meer informatie ofinterviews kunt u contact opnemen met Melchert Meijer zu Schlochtern: info@greendocs.nl of06-45608579.