Return to site

Geslaagd ministerbezoek aan het Binnenveld!

 Waar ga je heen als je net tot minister bent beëdigd en je moet verdiepen in natuur, stikstof en landbouw? Juist, dan bezoek je ons prachtige Binnenveld! Afgelopen maandag brachten de ministers Henk Staghouwer (LNV) en Christianne van der Wal (Natuur & Stikstof) een bezoek aan de Binnenveldse Hooilanden, melkveehouderij Van Ruiswijk en een aantal stakeholders.  

Gebiedsproces 

De melkveehouderij van de familie van Ruiswijk ligt op een bijzonder uitdagende plek, namelijk de Groene Grens tussen Ede en Veenendaal. Een nieuwbouwwijk, waterberging, natuurontwikkeling én een levensvatbaar melkveebedrijf: hoe pak je zo'n gebiedsproces aan? Deze vraag stond centraaltijdens het bezoek. In weinig tijd werd veel besproken! 

Heldere doelen 

broken image

Heel kort een paar conclusies van het gesprek op het erf: 

* alles strijdt om ruimte, voorrang en grond in Nederland. Als je met elkaar een gebied (opnieuw) wilt inrichten, moet je dus zorgen dat álle belanghebbenden aan tafel zitten. Ieders belang telt, los van diens geld, macht, invloed of status; 

* een gebiedsproces gaat niet snel, maar wat heel erg helpt: dat overheden heldere doelen stellen en daaraan vasthouden. Dus niet steeds veranderen. Boeren willen echt wel, maar hebben een langetermijnvisie en zekerheid nodig voor hun  bedrijfsvoering; 

* Boeren - zoals de boeren van Coöperatie de Binnenveldse Hooilanden - kunnen deel zijn en/of worden van de oplossing van complexe vraagstukken. Niet tegenover,maar naast en met natuur! We proberen, monitoren, innoveren en scholen bij. Beleidsmakers kunnen meer dan ooit hun voordeel doen met boerenverstand! 

Bokashi 

Minister Staghouwer toonde ook belangstelling voor de bokashi, gemaakt van maaisel uit de Hooilanden. Deze 'bodembooster' hebben we woensdagmorgen uitgereden over het land. Het idee achter bokashi is dat je plantenresten tot voeding voor het bodemleven maakt. De minister wilde wel twee zakken meenemen voor zijn tuin, maar in de haast vergaten we het allemaal. Die krijgt hij dus bij zijn volgende bezoek ;-)! 

Meer lezen over bokashi? kijk verder op onze website en op www.bijdeoorsprong.nl 

 

broken image